OM RAGDOLLS

Temperament

Ragdolls beskrivs som lugna, flexibla, hängivna och mycket sociala. De går bra ihop med andra katter, barn och hundar vilket gör att de passar ypperligt bra som innekatt. De följer dig från rum till rum och vill gärna vara delaktig i familjens dagliga liv. Det är däremot viktigt att veta att ragdollen inte är en renodlad knäkatt, utan mer en "bredvid"-katt. Då det är en mycket social katt vantrivs de att vara ensamma under längre perioder. Därför kan det vara bra att skaffa en kompis om familjen är borta mycket  under dagarna.

De har låg till medel aktivitetsnivå, men kan vara väldigt matglada, därför är det viktig att dagligen aktivera och stimulera katten samt kontrollera vikt och matintag!

Utseende

Enligt rasstandard ska Ragdoll ge ett bastant och kraftfullt intryck, kroppen är rektangulär med en lång buskig svans som når till skulderbladet när den böjs framåt.


Huvudet är brett med mjuk kilform och platt mellan öronen. Panna och kinder ska vara rundade. Hakan ska vara markerad, öronen stora, breda och något framåtlutande. Ögonen ska vara djupblå stora och ovala

Pälsen växer tätt intill kroppen och är medium till lång. Vid beröring ska den kännas som kallt siden och skiktar sig när katten rör sig. Då ragdollens päls saknar underull är den lättskött och bör ej bli tovig. 

Hälsa

Enligt Veterinärmagasinet (2021) rankas ragdollen som andra friskaste kattrasen i världen, efter huskatten. I grunden har ragdollen få sjukdomar, men kan ändå drabbas av de två vanligaste kattsjukdomarna som är: njursvikt, och Hypertrofisk Cardiomyopati (HCM).

Det viktigt att hålla koll på kattens vikt, då de lätt blir överviktiga. Övervikt hos katt kan i sin tur leda till diabetes, ledbesvär, njursvikt och ökat blodtryck.

PG-genen kan ge upphov till dvärgväxt och bör därför kontrolleras vid avelsplaner, så båda djuren inte bär dubbel uppsättning av genen.