RASEN RAGDOLL

Historia

Historien om rasen Ragdolls uppkomst är väldigt kontroversiell och komplicerad, men i korta drag härstammar rasen i Riverside, California, USA.. Den uppkom under 1960-talet av  en Perseruppfödare vid namn Ann Baker. Ann lånade av sin granne, Mrs. Pennels, en vit långhårig honkatt vid namn Josephine i sitt avelsprogram. Hon plockade ut en svart hane från Josephines kull vid namn Blackie och senare en bror till honom - Daddy Warbucks, en stor brunmaskad hane, med vit bläs och blåa ögon,som hon använde som grundpelare i sin Ragdollavel. Hon parade tillbaka hanarna på Josephine och fick då honan Buckwheat och Fugianna. Dessa fyra katter är dagens Ragdollkatters urföräldrar. Ann Baker delade sedan upp aveln i två sidor - Dark side och Light side för att bredda genpoolen och på så vis undvika inavel samt de potentiella genetiska defekter som kan uppkomma av detta.

Temperament

Ragdollrasen beskrivs som lugn, hängiven och mycket social. Denna kattras går bra ihop med andra djur och barn. Detta är en lämplig kattras att ha som innekatt. Ragdoll har ett väldigt hundlikt beteende och följer dig från rum till rum då de gärna vill vara delaktig i familjens dagliga liv. Det är viktigt att veta att ragdollen inte är en renodlad knäkatt, utan mer en 'bredvid'-katt'. Eftersom detta är en mycket social kattras vantrivs de att vara ensamma under längre perioder. Tänk på att Djurskyddslag (2018/1192) kap. 2 § 4 gäller oavsett kattras.

Rasen har låg till medel aktivitetsnivå och kan vara väldigt matglad, därför är det viktig att dagligen aktivera och stimulera din katt med aktiv lek och miljöberikning. Ragdolls föredrar att vistas på marknivå främst, men uppskattar att det finns några högre utsiktsplatser där de kan ligga och spana.

Utseende

Ragdolls kommer i många olika färger och varianter, men är i grunden alltid blåögd och maskad. Maskad innebär att den är något mörkare i ansikte, öron, svans, tassar och ben. De föds ljusa men är helt urmaskade vid circa tre års ålder.

Enligt rasstandard ska Ragdoll ge ett bastant och kraftfullt intryck. Kroppen är rektangulär och bärs upp av kraftiga medellånga ben och tassar.

 Huvudet är brett med mjuk kilform och platt mellan öronen. Panna och kinder ska vara rundade. Hakan är markerad, öronen stora, breda och något framåtlutande. Ögonen ska vara blå, stora och ovala.

Pälsen är medium till lång och är lättskött. Vid beröring ska pälsen kännas som kallt siden och skikta sig när katten rör sig.

Läs mer om rasstandarden

Läs mer om olika färger och varianter

Nedan kan ni se hur vår katt Ares successivt maskar ut och blir brun (seal) med stigande ålder:

 

Hälsa

Enligt Veterinärmagasinet (2021) rankas Ragdoll som andra friskaste kattrasen i världen efter huskatten. I grunden har ragdollen få sjukdomar men kan ändå drabbas av de vanligaste kattsjukdomarna så som njursvikt (polycystisk njursjukdom), hjärtmuskelsjukdom (hypertrofisk cardiomyopati) och i sällsynta fall tandresorption (FORL).

Det är viktigt att tänka på att ha koll på kattens vikt, då de lätt blir överviktiga. Övervikt hos katt kan i sin tur leda till diabetes, ledbesvär, njursvikt och ökat blodtryck. Därför är det bra att ta kattens vikt regelbundet.

Vi rekommenderar att göra ultraljud och scanning av hjärta och njurar när katten är runt året. Vaccinera och katterna årligen och avmaska de vid utevistelse. 

- HCM-blankett för ultraljud

-  Blankett för PDK-testning