OM RAGDOLLS

Temperament

Ragdollrasen beskrivs som lugn, hängiven och mycket social. Denna kattras går bra ihop med andra djur och barn samt passar bra attt ha som innekatt. Rasen har ett väldigt hundlikt beteende och följer dig från rum till rum då den gärna ville vara delaktig i familjens dagliga liv. Det är viktigt att veta att ragdollen inte är en renodlad knäkatt, utan mer en "bredvid"-katt. Eftersom detta är en mycket social kattras vantrivs de att vara ensamma under längre perioder. 

Rasen har låg till medel aktivitetsnivå och kan vara väldigt matglada, därför är det viktig att dagligen aktivera och stimulera katten med aktiv lek och miljöberikning. Kontroll av vikt och matintag bör göras regelbundet! Ragdolls föredrar att vistas på marknivå men gillar högre utsiktsplatser där de kan ligga och spana.

Utseende

Ragdolls kommer i många olika färger och varianter men är i grunden en alltid blåögd och maskad. Maskad innebär att den är något mörkare i ansikte, öron, svans, tassar och ben. De föds ljusa men är helt urmaskade vid circa tre års ålder.

Enligt rasstandard ska Ragdoll ge ett bastant och kraftfullt intryck. Kroppen är rektangulär och bärs upp av kraftiga medellånga ben och tassar.

 Huvudet är brett med mjuk kilform och platt mellan öronen. Panna och kinder ska vara rundade. Hakan ska vara markerad, öronen stora, breda och något framåtlutande. Ögonen ska vara stora och ovala.

Pälsen är medium till lång och ska vara lättskött, men behöver ändå underhållas. Vid beröring ska pälsen kännas som kallt siden och skikta sig när katten rör sig.


Här nedan kan ni se hur katten successivt maskar ut färgen med stigande ålder:

 

Hälsa

Enligt Veterinärmagasinet (2021) rankas ragdollen som andra friskaste kattrasen i världen efter huskatten. I grunden har ragdollen få sjukdomar men kan ändå drabbas av de vanligaste kattsjukdomarna  njursvikt (polycystisk njursjukdom), hjärtmuskelsjukdom (hypertrofisk cardiomyopati) och i sällsynta fall tandresorption (FORL).

Det viktigt att hålla koll på kattens vikt, då de lätt blir överviktiga. Övervikt hos katt kan i sin tur leda till diabetes, ledbesvär, njursvikt och ökat blodtryck.

Vi rekommenderar att göra ultraljud och scanning av hjärta och njurar när katten är runt året. Vaccinera och avmaska (vid utevistelse) katterna årligen.