Viktigt inför köp

Bli inte lurade!

Tyvärr händer det alltför ofta att köpare blir lurade på grund av okunskap. Det är så viktig att Ni som köpare läser på och efterforskar ordentligt innan köp oavsett rasdjur! Detta är extra viktigt nu under Coronapandemin, där det uppdagas att allt fler oärliga individer ser husdjursaffärer som lukrativ marknad!

Vi som uppfödare vill upplysa Er om att raskatt ALLTID är stambokförd med stamtavla. Kan en uppfödare inte uppvisa avelsdjurens stamtavla klassas avelskatt och kattungar som huskatt, oavsett vad som sägs!

Kontrollera att uppfödarens stamnamn finns registrerat i antingen SVERAK, PawPeds, TICA, CFA, WCF eller GCCF och att de ingår i en rasring eller kattklubb.

Seriösa uppfödare erbjuder köpare och intressenter hembesök. Var då uppmärksamma på djurhållningen. Är den dåligt skött eller om uppfödare är ovillig att ta emot besök, bör oråd anas.

Bra att veta

Denna kattras är underbar i alla avseenden, men det är bra att vara insatt i att rasen även kommer med nackdelar. Nedan kommer några erfarna exempel:

Privatliv? Glöm det! Ragdollen följer dig överallt och ogillar stängda dörrar. De kan krafsa och jama utan avbrott. Detta gäller även hela nätter.

De älskar att placera sig framför fötter och blockera väg och öppningar. De flyttar sig ogärna självmant. Gäller även bilar, andra djur och robotgräsklippare Rasen säger inte alltid ifrån, då den är väldigt snäll och överseende, därför är denna ras inte alltid lämpad för fri/obevakad utevistelse och barnfamiljer

Tänk på att denna kattras fäller väldigt mycket, så det kan vara bra att förbereda sig på detta. Det är därför aktuellt att skaffa bra dammsugare, kammar och borstar, samt roller för möbler och kläder. 

Räkna med att kattsand och torrfoder ligger utspritt på golvet då rasen är lite klumpig.

Har Ni de ekonomiska förutsättningarna?

En raskatt kostar givetvis en hel del, men det tillkommer ytterligare många omkostnader såsom foder, skålar, kattlåda med kattsand, leksaker, försäkring, veterinärbesök, klo- och pälsvård m.m. Tänk på att kattens första levnadsår kan kosta över 10 000 kr.

Planera långsiktigt, agera inte impulsivt! Fundera ordentligt på om Ni kommer att ha tid och ork att ta hand om en katt som kan leva upp till 20 år. Se till att läsa på ordentligt om kattrasen för att säkerställa om detta är en kattras lämpade för just Er livsstil, situation och behov!

Se till att ha införskaffat allt kattungen behöver INNAN Er nya familjemedlemmen flyttar in.

Skötsel och underhåll av päls, klor och tänder tillkommer. Ibland kan man behöva trimma bakpartiet av hygieniska skäl. Även dusch och bad kan behövas vid behov eller under perioder de fäller mycket.

Observera att detta inte är en allergivänlig kattras!