VIKTIG INFORMATION

Raskatt utan stamtavla... eller?

Tyvärr händer det alltför ofta att kattungeköpare blir lurade på grund av otillräcklig kunskap och godtrogenhet. Det är SÅ viktig att ni som köpare ansvarar för att läsa på och efterforska ordentligt innan köp, oavsett rasdjur! Vissa ser försäljning av djur som en lukrativ marknad där katter marknadsförs som renrasiga utan garantier eller bevis på att de är det. Det kan bli väldigt besviket när det uppdagas att det bara är en huskatt man har köpt.

Vi som uppfödare vill upplysa er om att raskatter ALLTID är stambokförda och innehar stamtavla vid köp. Avelsdjuren genomgår även många hälsotester innan de godkänns till avel. Kan en uppfödare inte uppvisa avelsdjurens stamtavla klassas föräldrar samt kattungar som huskatter, oavsett vad som sägs! Kontrollera därför att uppfödaren har ett registrerat stamnamn i antingen SVERAK, PawPeds, TICA, CFA, WCF eller GCCF. Kontrollera även att uppfödaren ingår i en rasring eller kattklubb. Lika viktigt är att uppfödaren kan uppvisa hälsotest gjorda på båda föräldrarna.

Seriösa uppfödare erbjuder köpare och intressenter hembesök eller möjlighet till videochatt för att ni ska kunna se katten och dess miljö. Var uppmärksamma på djurhållning och om miljön är renlig. Är en uppfödare ovillig att ta emot besök eller ej återkopplar regelbundet med bilder och videos på er katt bör oråd anas. Du som köpare har alltid rätt att backa vid ett köp. Lyssna till er magkänsla om något känns fel eller olustigt!

Bra att veta

Denna kattras är underbar i alla dess avseenden! Vi älskar denna ras mest av alla och tycker den är otroligt vacker! MEN det är bra att vara insatt i att rasen även kommer med nackdelar. Nedan kommer några erfarna exempel:

Privatliv? Glöm det! Ragdollen följer dig överallt och ogillar stängda dörrar. De kan krafsa och jama utan avbrott. Detta gäller även hela nätter eller tidiga morgnar.

De älskar att placera sig framför och bakom fötter. De tenderar att lägga sig och blockera vägar och öppningar. De flyttar sig ogärna självmant, detta i synnerhet kna bli problematiskt kring fordon, andra djur, robotgräsklippare m.m. Rasen säger inte alltid ifrån då den är väldigt snäll och överseende, därför är denna ras inte speciellt lämpad för fri/obevakad utevistelse. Vi förbehåller oss därför rätten att neka att sälja till barnfamiljer med hårdhänta barn eller vars föräldrar som ej klarar uppfostra barn i korrekt bemötande och beteende kring djur.

Tänk på att denna kattras fäller väldigt mycket, speciellt under sommarhalvåret, så det kan vara bra att förbereda sig på detta. Det kan därför vara aktuellt att investera i en bra dammsugare, kammar, borstar, samt roller för möbler och kläder. 

Räkna med att kattsand, vatten och torrfoder ligger utspritt på golvet då rasen både sprätter och är lite klumpig. 

Finns de ekonomiska förutsättningarna?

En raskatt kostar givetvis en hel del, men det tillkommer ytterligare många och dyra omkostnader såsom foder, skålar, kattlåda med kattsand, leksaker, försäkring, veterinärbesök, klo- och pälsvård m.m. Tänk på att kattens första levnadsår kan kosta över 10 000 kr! 

OBS! Se till att ha införskaffat allt kattungen behöver INNAN er efterlängtade familjemedlm flyttar in.

Skötsel och underhåll av päls, klor och tänder tillkommer. Ibland kan man behöva trimma bakdel av hygieniska skäl. Dusch och bad kan även behövas. Främst vid behov eller under de perioder då de fäller mycket.

Detta är nödvändigtvis inte en allergivänlig kattras! Pälsallergiker reagerar helt olika vid exponering. Vid misstanke om allergi kan vi skicka hem en textil som exponerats av våra katter så ni kan känna av om ni reagerar eller ej.

Planera långsiktigt och agera ej impulsivt! Kattungar är jättegulliga men de är bara det en kort tid. Fundera ordentligt på om alla i familjen kommer ha tid, ork och lust att ta hand om en katt som kan leva upp till 20 år. Se till att läsa på ordentligt om rasen Raggdoll för att verkligen säkerställa om detta köp är rätt och om det är rätt kattras för just eran livsstil, situation och behov! 

Reser ni, är aktiva och är borta stora delar av dagarna rekommenderar vi att ni köper två eller en kompis så de slipper vara ensamma. Även se till att någon i er närhet kan ta hand om katten och ge den tillsyn den tid ni är bortresta. Tänk på att detta är lagstadgat (2007:1150)


Är ni redo att skaffa katt?

 Klicka på länken, gör testet och ta ert kattkörkort!